Yerbilimleri Veri Kataloğu

27 Aralık 2012 • Kategori: Dosya Konuları, Haberler/Duyurular

2005 yılından beri değişik çalışmalar için oluşturulan veriler biriktirilmiş ve çalışma sonrası diğer araştırmacıların yararlanması için kataloglar hazırlanmıştır. Özellikle yerbilimleri konusunda çalışan ya da çalışmaya başlayan araştırmacıların ihtiyacını karşılamak için hazırlanan bu kataloglar, web sayfasında da verilerek tüm kullanıcıların yararlanması sağlanmıştır. İnternet üzerinden kullanıma açılmasından sonra, hem yurtdışından hem de yurtiçinden birçok araştırmacının, özellikle de genç araştırmacıların yararlandığı görülmüştür. Bu nedenle, katalogların ATAG web sayfasından da verilmesine ve daha çok araştırmacının yararlanması sağlanmaya çalışılmıştır.

2006 yılından beri web sayfamızdan kullanıma açtığımız Türkiye Paleomanyetizma Veri Kataloğu, Türkiye Deprem Kataloğu, Türkiye Arkeomanyetizma Veri Kataloğu güncellenerek verilmeye devam etmektedir. 2009 yılından sonra hazırlanmaya başlanan Türkiye Sıcak Sular Veri Kataloğu, Türkiye Arkeolojik Yerleşimler Veri Kataloğu, Türkiye Antik Kütüphaneler Veri Kataloğu ve Antik Dönem Bilim Adamları Veri Kataloğu da hazırlanarak ilgilenen araştırmacıların kullanımına açılacaktır. Bunların yanında, daha önce değişik kurum ya da kişiler tarafından hazırlanan ve çok kullanılan Türkiye 1/500.000 ölçekli Jeoloji Haritası, Türkiye Diri Fay Haritası, SRTM verilerinden oluşturulan Türkiye Topografya Haritası ve Yerleşim Yerleri de bu kataloglar içerisinde yer almaktadır.

Oluşturulan bu kataloglar hem GIS yazılımına uygun .shp hem de Goggle Earth ile bakılabilecek .kmz formatında verilmektedir. Kullanıcılar eğer farklı yazılımlarda kullanacak ise, .dbf formatında da ham verileri verilmektedir.

Kataloglarımızı kullanan tüm araştırmacılara başarılar dileriz.

Mustafa Cengiz Tapırdamaz

TÜBİTAK MAM, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı
Yer Bilimleri Araştırma Grubu
P.K. 21, 41470 Gebze-KOCAELİ

mustafa.tapirdamaz[at]tubitak.gov.tr

 

Haziran 2023

 

Aralık 2011

GOOGLE KMZ

GIS